Jak vyčistit ucpaný odpad u dřezu

Drobky od pečiva, kávové usazeniny, zbytky od jídla, mastnota. Zkrátka do kuchyňského dřezu při vaření a umývání nádobí spadne „ledascos“ a výsledkem je, že pak voda hůře odtéká a odpad může i zápachat. Vyčistit ucpaný odpad můžete buď chemicky, nebo mechanicky.


Mechanické čištění

Nejčastěji se používá gumový zvon. Je to rychlá a taky levná metoda. Postup je následující: dřez zašpuntujete, nalijete do něj vodu, zaděláte přepadovou vpusť a pak místo špuntu dáte zvon. Jak budete pohybovat zvonem dolů a nahoru, vytvoří se podtlak a odpad se pročistí.

V případě, že odpad je více zanesený, je nejlepší sifon rozebrat a vyčistit ho. Pro důkladné čištění odpadu se také používá tzv. pročišťovací pero, což je několik metrů dlouhá spirála, kterou běžně používají instalatéři.

totalne-ucpany-odpad


Jak vyčistit odpad perem?

Konec pera opatřený očkem natlačíte do odpadního potrubí, přičemž se snažíte propíchnut ucpávku. Pokud je špatná průchodnost, začněte pérem otáčet a zároveň ho postrkujte dopředu. Jak se bude pružina pohybovat tam a zase zpět, tak se odpad pročistí.


Chemické čištění

Na trhu jsou různé čističe odpadů, ale léty ozkoušený je hydroxid sodný (je například v čističi Krtek).  Nejprve do odpadu nalijte horkou vodu, pak nasypete hydroxid a za pár minut zase nalijte horkou vodu.

Pokud chcete jít ekologičtější cestou, můžete použít biopreparáty s živými bakteriemi (ty se živí mastnotou a špínou) nebo obyčejnou kuchyňskou sůl. Nasypete zhruba hrnek soli do sifonu a po hodině do odpadu nalijete horkou vodu. Další domácí metodou je použití Coca-Coly společně s kypřícím práškem a hodně časté je použití jedlé sody. Ta se ostatně používá i na čištění dřezu.

odpad-drez-cisteni


Jak vyčistit odpad sodou?

Postup není nijak složitý, pouze musíte počítat s tím, že na rozdíl od nějakého agresivnějšího chemického čističe to trvá déle a pokud je odpad více zanesený, bude potřeba čištění se sodou zopakovat.

Nejprve do odpadu nasypete sodu (1 až 2 sáčky) kterou následně zalijete hrnkem octu. Necháte alespoň 15 minut působit (když to bude déle, vůbec nevadí) a nakonec nalijete horkou vodu, která nečistoty spláchne.

Čištění sodou je nejlepší provádět pravidelně, pak se odpad tolik nezanese a vyhnete se používání chemických čističů. Pokud jedlou sodu doma zrovna nemáte, použijte kypřící prášek do pečiva, postup je stejný.


Prevence a pořízení drtiče odpadu se vyplatí

Aby vám dřezový odpad vydržel čistý po co nejdelší dobu, doporučujeme snažit se dodržovat následující:

  • Nenalévejte tuk ze smažení do odpadu, ale vylévejte ho do kontejnerů, které jsou k tomu určené.
  • Mějte ve dřezu stále sítko a pravidelně ho čistěte.
  • Nevylévejte do dřezu usazeninu z kávy (tzv. turka).
  • Nevyhazujte do dřezu drobky od pečiva a další zbytky jídla.

 

drtic-odpadu-pod-drezem

 



TIP NA ZÁVĚR: Pořiďte si drtič odpadu. Případné zbytky podrtí, a odpad by se bude méně zanášet. Navíc drtič vám také vyřeší problémy, kam v bytě s biologickými zbytky, které v koši brzy začnou zapáchat. Rádi vám s výběrem drtiče i jeho montáží pomůžeme a poradíme.


 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení